Artikelkatalog.se Alla artiklar på ett ställe

Dina viktiga tänder

03.20.2012 · Posted in Hälsa & fitness

Tänderna är en del av din kropp som man måste ta noga hand om. Eftersom tandvård inte räknas in i högkostnadsskyddet så kan slarv leda till stora kostnader helt i onödan. Lyckligtvis behöver det inte vara varken dyrt eller svårt att vårda sina tänder så man slipper både onödigt lidande och höga kostnader. Tandborstningen är grunden till en frisk mun.

1. Välj rätt tandborste

Det viktigaste vid valet av tandborste är att den har ett stadigt skaft och ett litet mjukt borsthuvud. Det finns sällan behov av annat än mjuk eller extramjuk borste. Väljer man en för hård borste är det lätt att skada tandköttet och därmed göra mer skada än nytta. Att dessutom byta tandborste regelbundet är viktigt, detta skall göras när den börjar se sliten och spretig ut.

En eltandborste, tex Oral B, är ofta ett mycket bra val av tandborste

2. Välj rätt tandkräm

Använd alltid tandkräm med fluor! Tandkräm som innehåller fluor är det lättaste sättet att tillföra fluor till dina tänder. Fluoret tränger in i tandytorna och gör tänderna tåligare mot syraangrepp. Fluoret gör störst nytta där behovet är störst, kariesangripna tandytor har lättare att ta upp fluoret och gör att det saktar ner eller helt avstannar kariesangreppet.

2 cm tandkräm, eller borsthuvudets längd, är vad vuxna bör använda till sin tandborstning.

Du kanske även behöver välja en tandkräm som passar just dina behov som dålig andedräkt, ilningar eller missfärgningar.

3. Ha en fast rutin när du borstar tänderna

Om du har en rutin när du borstar dina tänder riskerar du inte att missa några tandytor. Lämpligtvis börjar man borsta tänderna längst in först och sen jobba sig utåt.

Tandkrämen fördelas lite snabbt över tänderna innan själva borstandet tar vid. Nyckeln till en bra tandborstning är små korta rörelser och att du borstar i minst 2 minuter. En eltandborste är ett bra val för att få en bra tandborstning.

När bara tandborstning inte hjälper

Ibland kan man ha andra problem med sina tänder som gör att ovanstående råd inte räcker till. Man kan ha problem med tandgnisslan så en bettskena krävs eller isande/ilningar som gör att man bör uppsöka tandläkare för att få hjälp och råd.

Utöver tandborstning rekommenderas regelbundna besök hos såväl tandhygienist som tandläkare.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.