Artikelkatalog.se Alla artiklar på ett ställe

Pula, Kroatien

03.22.2012 · Posted in Resor & turism

Pula, med omkring 62000 invånare, är belägen på sydspetsen av den stora halvön Istrien med hela det glittrande Adriatiska havet där utanför utgör Pula idag ett turistresemål som årligen lockar turister från hela världen att söka sig hit. Detta faktum är i sig själv inte särskilt konstigt med tanke på alla soltimmar och det härliga turkosblå vattnet som staden har att bjuda på. Att det dessutom rör sig om en stad med väldigt gamla anor och en historia som går hela vägen tillbaka till Antikens dagar och det romerska imperiet gör Pula till en mycket spännande stad att besöka för alla som i vart fall är en smula intresserade av historia.

Stadens stora stolthet är den gamla amfiteatern, eller ”Arenan” som ortsborna själva kallar denna antika anläggning. Arenan började byggas av kejsar Augustus år 2. År 81 stod den klar och användes ursprungligen för gladiatorspel. Under medeltiden konverterades den om för att kunna hysa större riddarturneringar. Idag är amfiteatern i Pula en mycket omtyckt konsertarena där världsberömda artister och grupper som Sting, U2 och Morissey har uppträtt. Här är det också populärt att arrangera operaföreställningar och teater. Arenan är världens bäst bevarade amfiteater från det antika Rom och rankas även som den sjätte största i sitt slag i hela världen.

Romarna dyrkade och tillbad sina kejsare som levande gudar. Augustus tempel byggdes under åren 2-14 och ligger vid det gamla anrika torget Forum. Augustus tempel är dels tillägnat den romerske kejsaren Augustus men även gudinnan Roma, hon som personifierade både staden Rom och det romerska imperiet. Templet bombades av allierat flyg 1944, under andra världskriget, men har sedan dess restaurerats och kan nu beskådas i originalskick.

Samtidigt som man kan få en känsla av vandra runt i en mondän gammal, medeltida stad med kullerstensbelagda gator och trånga gränder så har Pula ett helt annat ansikte. Pula är nämligen en i allra högsta grad modern stad, om än i ett mer behändigt format än andra urbana storstadsområden som finns på andra håll i världen.

De två gågatorna Sergijevaca och Kandlerova ligger i den gamla stan. Det är här du ska hänga om du gillar att gå omkring och botanisera i små och mysiga butiker där man kan shoppa loss bland souvenirer av alla de slag som tänkas kan. Giardini är den stora huvudgatan i Pula. Det är en gata med breda trottoarer, massor av urmysiga caféer och en minst sagt livlig kommers där man kan göra riktigt fina fynd. Giardini har som sagt mycket att bjuda på för nyfikna och shoppingsugna turister. I Saluhallen som ligger i närheten säljer man kött, fisk och ost på ett tilltalande och mycket smakfullt sätt. På övervåningen finns kaféer där man kan välja att sitta inomhus och ta en stilla fika eller på terrasserna som löper utmed saluhallens ytterväggar.

Man lever som sagt sida vid sida med havet som sin närmsta granne. Inte konstigt då att detta hav blir till ett jättelikt skafferi som man hämtar sin föda ifrån. Detta betyder också att de restauranger som serverar fisk och skaldjur på sin meny är de allra mest välbesökta i Pula. Visst äter man även kött i viss utsträckning men inte lika ofta som vi i väst brukar göra.

Söker du efter ett resemål som bjuder på lika delar sol och bad och historia, och som dessutom erbjuder bra shopping och utsökt mat, så är Pula i Kroatien utan minsta tvivel ett alternativ som du ska ta och kika lite närmare på!

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.