Artikelkatalog.se Alla artiklar på ett ställe

Den omtalade jumpsuitens ursprung

03.24.2012 · Posted in Skönhet & mode

En populär dräkt som på senare tid verkligen blivit populär är den heltäckande dräkten som kallas jumpsuit eller one piece. Under 70-talet var det en väldigt omtalad dräkt och det fanns väldigt många delade tankar om den likså som det gör idag om one piece. En del ansåg att dräkten var vansinnigt ful medan andra gärna vistades öppet i den utan att skämmas utan snarare ansåg sig vara rätt i tiden med detta heta mode som de menade.

Barn i tidig ålder ses ofta med någonting som kallas sparkdräkter och det finns en del personer som anser det finns en koppling mellan one pieces och sparkdräkter och till viss del gör det väl det. Däremot är det tveksamt om grund idéen som fanns under 70-talet baserade sig på sparkdräkter. Det finns även barn one pieces för det barn som vill ha en sådan även om dräkten huvudsakligen är avsedd för vuxna.

Likheterna mellan den one piece vi ser idag och den som var omtalad under 70-talet är slående lika. Den dräkten vi ser idag sitter visserligen lite lösare på kroppen och dess syfte är att vara en mysdräkt som kan användas av alla åldrar och kön. Vi ska dock inte glömma bort att dem one pieces som var populära under 70-talet även finns idag och att one piece är ett uttryck som används för alla dessa dräkter. Under 70-talet var det visserligen inte så stor skillnad på användsområdet heller gällande dräkten. Det fanns både dräkter som var avsedda för att användas under mer lugna förhållande, till exempel under hemmakvällar och one pieces som var avsedda för discot.

Artister och skådespelare var det inte alls ovanligt man kunde beskåda dessa lustiga dräkter på. Exempel på detta är John Travolta och Elvis Presley. Elvis Presley har faktiskt blivit lite av en ikon för denna dräkt eftersom han sågs under en del spelningar iklädd detta och det tros även vara en stark orsak till varför den gjorde ett så starkt intåg under 70-talet. Presleys dräkt var vackert prydd med ett tunt lager av guld runt midjan och en del guldknappar, om dessa guldknappar var av äkta guld är ännu okänt men är väldigt troligt. En känd person i Sverige som sågs under en filminspelning med denna dräkt är Claes Olof ”Clabbe” af Geijerstam.

Materialet på one pieces skiljer sig väldigt mycket åt. Det finns jumpsuits gjorda av silke, jeanstyg och sweatertyg. Den tidigaste dräkten som gjorde sig känd under 70-talet var ofta gjord av ett tunnare tyg men även idag om du letar efter en sådan dräkt att köpa finns det.

Den enda egentliga nackdelen med one pieces är att den inte passar på alla människor lika bra. Det krävs att man är hyfsat vältränad för att det inte ska se alldeles för konstigt ut. Detta var främst ett problem under 70-talet eftersom storlekarna var lite mer reglerade. Däremot bör detta inte stoppa den personen som vill ha sig en heldräkt eftersom det finns idag väldigt varierande storlekar och du avgör mycket själv till hur du vill passformen ska sitta på dig genom att välja en storlek som passar dig.

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.